100 Potentialer
Grundskole

Vi skal for en kort stund se på den lineære økonomi gennem vores produktion og forbrug af tekstiler.

Undersøg om din bluse er lavet af sammensatte materialer eller er af 100 % bomuld eksempelvis. Se engang på mærket i din bluse - det sidder oftest i siden.

Undersøg nu om din bluse er lavet af bomuld (på engelsk: cotton), eller syntetiske materialer som polyester, polyamid, akryl og elastan (På engelsk: polyester, acrylic, elastane eller nylon). Se engang på mærket i din bluse, det sidder oftest i siden.

Måske din bluse er lavet er flere forskellige materialer? Det er der rigtig mange der er. Ulempen ved blandede materialer er at de er svære at genanvende til nye tekstiler, fordi det ikke er et rent produkt.
Det betyder altså at de ikke er fremstillet til at blive til nyt materiale efter hverken du, eller dine venner, vil have det mere.

Klassespørgsmål

Spørgsmål 1

Hvad er tendensen i jeres klasse?

Spørgsmål 2

Hvor mange har en bluse i ren bomuld?

Hvad er tendensen i jeres klasse?

1) Hvor mange af jer har en bluse på der er lavet af forskellige materialer? ( med andre ord, et vaskemærke hvor der ikke står 100 % cotton, 100 % polyester eller 100 % af et andet materiale)

2) Hvor mange af jer har en bluse der er lavet af 100 % af et slags materiale ?

Måske mange af jer sidder nok i en bluse der er lavet er flere forskellige materialer? Det er der rigtig meget tøj der der er. Ulempen ved blandede materialer er dog at de er svære at genanvende til nye tekstiler, fordi vi skal arbejde rigtig hårdt for at skille dem ad, hvis de skal genanvendes til nyt tøj. Det er lidt nemmere med rene arbejde rigtig hårdt for at skille dem ad, hvis de skal genanvendes til nyt tøj. Det er lidt nemmere med rene produkter.
Det betyder også at meget af vores tøj ikke er fremstillet til at blive til nyt tøj, når vi altså ikke længere kan anvende tøjet og det kan betyde at det ender med at blive brændt.
Det skal vi se høre lidt nærmere om i den næste video.

Spørgsmål 3

Hvor mange har et i syntetisk materiale?

Spørgsmål 4

Og hvor mange har en der er lavet af forskellige materialer?

100 Potentialer støttet af Villum Velux