100 Potentialer
Grundskole

Vi skal for en kort stund se på den lineære økonomi gennem vores produktion og forbrug af tekstiler.

Undersøg om din bluse er lavet af sammensatte materialer eller er af 100 % bomuld eksempelvis. Se engang på mærket i din bluse - det sidder oftest i siden.

Klassespørgsmål

Hvad er tendensen i jeres klasse?
1) Hvor mange af jer har en bluse på der er lavet af forskellige materialer? ( med andre ord, et vaskemærke hvor der ikke står 100 % cotton, 100 % polyester eller 100 % af et andet materiale)
2) Hvor mange af jer har en bluse der er lavet af 100 % af et slags materiale ?

Spørgsmål 1

Hvad er tendensen i jeres klasse?

Spørgsmål 2

Hvor mange har en bluse i ren bomuld?

Spørgsmål 3

Hvor mange har et i syntetisk materiale?

Spørgsmål 4

Og hvor mange har en der er lavet af forskellige materialer?

En t-shirt i et lineært perspektiv

Den lineære t-shirt


Nedenfor kan I scrolle jer igennem rejsen for en klassisk bluse i den lineære økonomi. Det er altså bluser der er lavet til at kunne blive brugt i en kort periode, og som er svære at genanvende når de ikke kan bruges længere. Forhåbentlig bliver I lidt klogere på, hvad det egentlig er for nogle materialer, der gør at vi holder varmen.

Skrald, skrald, skrald


Danmark er et velstående land, med et højt forbrug af varer. Vi kan godt lide at købe nye ting, og skal man tro statistik fra den Europæiske Union, ja så kan vi også godt lide at smide det ud igen.   Se engang på nedenstående statistik.


Hvad fortæller nedenstående statistik os noget om?

Se forklaring

Det står sådan til, at vi er det land der producerer mest affald i den Europæiske Union - hele 845 kg affald pr. dansker bliver det til årligt. I gennemsnit vel og mærke. Det svarer til at vi hver især producerer affald der vejer det samme som en hvalros, på et år! Måske du slet ikke tænker over det når du smider en tom slikpose, eller en engangskop ud, men det tæller alt sammen med i regnskabet over hvor meget skrald du producerer på et år. Det affald du sorterer tæller også med.

Snak med din siddemakker: Hvis I skulle samle alt det affald I har smidt ud de sidste to dage i en skål, hvad ville der så være i skålen?

Emballage udgør en stor del af vores plastikforbrug i hjemmene, og begynder man først at lægge mærke til det, så er det rigtig meget emballage vi smider ud i løbet af en dag.

Nu er det jo ikke på ingen måder fedt at være et skraldeland, men heldigvis er vi ved at ændre vores måder at forbruge og producere på. Det skal vi blive klogere på nu, hvor vi skal snakke om hvad den cirkulære økonomi kan gøre for at hjælpe os af med alt det her skrald vi producerer.

100 Potentialer støttet af Villum Velux