Et bæredygtigt sundhedsvæsen

Modul 1

Fag: Geografi Forløbets varighed: 2 moduler

Klassediskussion
Hvad ved I om emnet Bæredygtigt byggeri?

Opfordring til samtale i klassen

Opgaver til video

Et par spørgsmål til diskussion i par eller grupper:
• Hvordan arbejder de på Aalborg universitetshospital med at blive mere bæredygtige?
• Hvilke tiltag har de lavet?

Begrebsforklaring:

Energieffektivitet Bæredygtigt medicinsk udstyr og forsyninger Digital teknologi Affaldshåndtering Produktionsteknikker

Et bæredygtigt sundhedsvæsen

Sundhedssektoren hjælper os med at holde os sunde og behandle sygdomme, men den har også en stor indvirkning på vores planet. En af de måder, den påvirker jorden på, er ved at udlede CO2, som er en gas, der bidrager til klimaforandringer. Lad os se på, hvordan dette sker.

For det første bruger hospitaler og klinikker en masse energi. De skal være tændt hele tiden med lys, varme, aircondition og masser af medicinsk udstyr, som alle sammen bruger strøm. Meget af denne strøm kommer fra kilder, der udleder CO2, som for eksempel kul eller olie.

Faktisk er mange hospitaler gamle og ikke særligt gode til at holde på varmen eller holde varmen ude, hvilket betyder, at de skal bruge endnu mere energi på opvarmning og køling.

Dernæst skal alle de ting, som læger og sygeplejersker bruger, som handsker, sprøjter og maskiner, laves et sted. At lave disse ting og så sende dem til hospitalerne udleder også CO2, specielt hvis de skal transporteres langt.

Medicin er også en stor del af problemet. At lave medicin kræver meget energi, og det udleder CO2. Og når vi er færdige med at bruge medicinen, skal den smides ud, hvilket også kan føre til mere CO2.

Affald fra hospitaler er et andet problem. Nogle gange kan det være farligt og skal behandles på en særlig måde, som også kan udlede CO2. Mange af de ting læger og sygeplejersker bruger som fx handsker og sprøjter kan kun bruges én gang inden de skal smides ud. Derfor bliver laves der utroligt meget affald på et hospital.

Det er vigtigt at vide alt dette, fordi det viser os, at selvom sundhedssektoren gør meget godt for os, så bidrager den også til klimaforandringerne. Ved at forstå, hvor CO2'en kommer fra, kan vi begynde at tænke over, hvordan vi kan gøre sundhedssektoren grønnere.

Et bæredygtigt sundhedsvæsen

Modul 2

Fag: Geografi Forløbets varighed: 2 moduler

Begrebsforklaring:

Energieffektivitet Bæredygtigt medicinsk udstyr og forsyninger Digital teknologi Affaldshåndtering Produktionsteknikker

Afgørende reduceringer

At reducere CO2-udledninger fra sundhedssektoren er afgørende for at bekæmpe klimaforandringer og skabe et mere bæredygtigt samfund.

En vigtig strategi er at forbedre energieffektiviteten i sundhedsfaciliteter. Dette kan opnås gennem modernisering af bygninger med bedre isolering, energieffektiv belysning, og klimaanlæg, som kan reducere behovet for både opvarmning og køling. Derudover kan implementering af vedvarende energikilder som solceller og vindmøller på hospitaler og klinikker direkte nedbringe CO2-udledningen ved at erstatte fossile brændstoffer.

En anden vigtig faktor er at overgå til mere bæredygtigt medicinsk udstyr og forsyninger. Dette indebærer at vælge produkter, der er fremstillet med mindre miljøpåvirkning, såsom genanvendelige eller biologisk nedbrydelige materialer. Desuden kan en øget anvendelse af digital teknologi reducere behovet for engangsartikler, for eksempel ved at bruge digitale patientjournaler i stedet for papirbaserede.

Inden for medicinproduktionen er der også muligheder for at blive mere bæredygtig. Optimering af produktionsteknikker for at gøre dem mindre energiintensive og udvikling af lægemidler, der er sikrere at bortskaffe, er nøgleelementer. Derudover kan et skift mod mere lokal produktion af medicin hjælpe med at reducere transportrelaterede udledninger.

Effektiv og bæredygtig affaldshåndtering er afgørende for at mindske sundhedssektorens miljøpåvirkning. Dette kan omfatte strategier for at minimere mængden af affald, genanvende mere og sikre en miljøvenlig bortskaffelse af restaffald. Specielt behandling af farligt affald kræver opmærksomhed for at undgå unødvendige CO2-udledninger.

For at fremme et grønnere sundhedsvæsen er det vigtigt med uddannelse af sundhedspersonale om bæredygtighed og miljøvenlige praksisser. Politikker og incitamenter fra regeringer og sundhedsorganisationer kan også spille en afgørende rolle i at støtte overgangen til bæredygtige løsninger.

Klassediskussion
Hvad ved I nu om emnet 'Et bæredygtigt sundhedsvæsen'?

Opfordring til samtale i klassen

Godt gået!

Du er nået til potentialets ende. Vi håber at du har nydt det og fundet det lærigt. Vil du gerne lære mere? Så frygt ej, vi har nemlig en masse potentialer - faktisk har vi hele 100 potentialer, som du kan gå på opdagelse i! Se vores andre potentialer på hjemmesidens forside.

Vil du hjælpe os med at udvikle nogle endnu bedre potentialer? Så udfyld spørgeskemaet i bunden af siden her.